Fönster i Nordic-Design Plus

Klassiska haspar och traditionell allmogestil

Fönstersystemet Nordic-Design Plus

Rehau Nordic-Design Plus är ett vackert fönster i allmogestil vars främsta kännetecken är att det öppnas utåt och är designad för skandinavisk byggnadstradition. Utseendet påminner därför mycket om de träfönster som ofta förekommer i äldre hus. Profilerna tillverkas av High Tech materialet Rau-Fipro® och är glasfiberförstärkta. Fönstersystemet har en mycket god väderbeständighet och fukttäthet då profilerna är flexibla ända ner till -60 grader kallt. U-värdet för hela fönsterkonstruktionen ligger på 1,2 med 2-glas ISO alternativt 0,85 med 3-glas (då glaset har 0,7 i u-värde) beräknat på ett fast fönster som är 1200 x 1200 mm stort. Man har alltså lyckats skapa ett vackert fönster med hög funktionalitet samtidigt som energieffektivitet har varit i fokus under hela utvecklingen av Nordic-Design Plus.

Nordic-Design Plus passar i alla hus men särskilt väl i äldre hus där man vill bevara det gamla utseendet med lite smalare karm och båge. Ytan är belagd med ”High Definition Finishing Overflade” (HDF) vilket ger fönsterna en slät yta som är lätt att torka av och hålla ren.

Klicka på en bild för att se den större

Hängningen anges alltid från gångjärnssidan.
Bilden nedan visar hängningen i Nordic-Design Plus sedd från utsidan.

Glaslistens placering

Glaslisten är alltid placerad på insidan i Nordic-Design Plus men på fasta fönster är den placerad på utsidan eftersom det är ett utåtgående fönstersystem. Det händer att en kund vill t ex ha ett utförande av ett 2- eller 3-lufts fönster där bara en båge är öppningsbar och de andra fasta. Det innebär i så fall att glaslisten hamnar på insidan på den öppningsbara bågen men på utsidan på den fasta delen vilket inte är särskilt snyggt. Vad man kan göra är att antingen sätta in allt som öppningsbart alternativt en fast båge i de fasta delarna. Om man har en fast båge kommer glaslisten att placeras på insidan.

Produktfakta – Nordic-Design Plus

Material: RAU-Fipro® High-Tech profilkärna
Karmdjup: 120 mm
Profilhöjd: 87,5 mm (karm + båge)
Mittpost: 23 mm utv och 61 mm inv
Post i båge: 61 mm utv och 25 mm inv
Armering: Glasfiberarmering
Antal kammare: 9 st i karm och 6 st i båge
Antal tätningar: 2 st
Glas: 2- eller 3-glas inkl. argon och varm kant
U-värde: 1.2 med 2-glas / 0.8 med 3-glas (fast fönster á 1230 x 1480 mm)
Antifog (kondensskydd): Ja mot en tilläggskostnad (endast för 3-glas).
Spröjs: Mellanglasliggande vitlackad aluminiumspröjs med fasad kant, 26 mm och 45 mm
Ljudisolering: Klass 3
Inbrottshämmande motståndsklass: Klass 3 enligt EN 1627
Skåra för fönsterbleck: Ja
Standardfärg: Vit RAL 9016. Andra färgval »

Beslag och handtag/hasp

Vi använder beslag från Winkhaus, Assa och IPA till fönster i Nordic-Design Plus. Som standard levereras denna fönstermodell med handtag, Hoppe Tokyo och spanjolett men vill man ha det gamla utseendet kan man istället få en traditonell fönsterhasp med ögla. Vridfönster brukar alltid levereras med handtag helt enkelt för att det är enklare att manövrera fönstret med handtag jämfört med hasp. Fönsterna levereras oftast med en friktionsbroms som gör att det blir lättare att ”låsa” bågen i vädringsläge utan att vinden blåser igen fönstret.

Hoppe Mini Tokyo fönsterhandtag
Hoppe Mini Tokyo
Fönsterhandtag
Hoppe Mini Tokyo låsbart fönsterhandtag
Hoppe Mini Tokyo
Låsbart fönsterhandtag
Fönsterhasp med ögla
Fönsterhasp med ögla
Silver