Montering/Justering

Monteringsanvisningar för Era nyinköpta fönster och dörrar

Våra fönster är enkla att montera. Är Du händigt lagd bör monteringen av våra fönster och dörrar inte vara något problem för Dig.

För att veta vad som är upp och ner på fönstret ska du först leta upp dräneringshålen på fönstrets utsida. Dessa ska vara vända utåt och ner mot marken.

Öppningsbara fönster

Om fönstret är öppningsbart kan man lyfta ur hela bågen ur gångjärnet när man ska montera karmen. Exakt hur man gör det beror på om det är ett utåtgående eller inåtgående fönster samt om det inåtgående fönstret har synliga eller dolda gångjärn. När bågen har lyfts ur kan man gå till punkt 5 i listan nedan under rubriken ”Fasta fönster”.

Utåtgående fönsterbågar
Nordic-Design Plus har traditionella gångjärn och bågen hakas av på vanligt vis.
Monteringsanvisningar för Nordic-Design Plus »

Inåtgående fönsterbågar med synliga gångjärn
Det övre gångjärnet har en sprint som ska dras ut. Sprinten når du om du trycker till i det lilla hålet i nedre delen på gångjärnet. Sprinten frigörs och du kan dra den nedåt. Bågen lossnar och luta den emot dig så kan du haka ur den även från det undre gångjärnet.

Inåtgående fönsterbågar med dolda gångjärn
Monteringsanvisningar för bågar med dolda gångjärn finns här »

Fasta fönster

Om Ni ska montera ett fast fönster behöver man först lyfta ur glaskassetten ur karmen. Det görs genom att man lossar och tar bort glaslisterna. Glaslisterna är de lister som ligger an närmast glaset. Vid leverans brukar glaslisten endast vara fäst vid kanterna för att man lättare ska kunna ta av den. Förvara glaset stående på en säker plats tills den ska monteras igen. Var även noga med att komma ihåg hur glasklossarna satt. Gör gärna en liten ritning på papper ifall det är svårt att komma ihåg. Glasklossarna är de klossar som sitter runt om mellan karm och glas.

  1. Lossa glaslisten med t ex en ren och bred spackelspade eller ett brett stämjärn (ju bredare och tunnare desto bättre för att minska risken för skador på glaset). Glaslisten är den list som är placerad närmast glaset runt om.
  2. Använd handskar för att undvika skärskador. Leta i mitten av glaslisten efter en liten ”bubbla” eftersom den oftast bara är fäst vid kanterna vid leverans. Stick in spackelspaden här och försök lossa listen genom att arbeta utåt åt sidorna. Första listen är alltid svårare och när man väl har fått bort en list brukar de andra vara lättare att ta bort.
  3. När ni har tagit bort alla fyra glaslisterna lyfter Ni försiktigt ut glaskassetten ur karmen och förvarar den stående på en säker plats.
  4. Notera hur glasklossarna mellan glaset och karmen låg och lägg dem sedan åt sidan.
  5. Se till att fönsterkarmen är rätt placerad i hålet, dräneringshålen sitter på karmens undre utsida.
  6. Karmen ska stå i våg och lod vilket enklast görs genom att placera klossar runt om karmen. Mät sedan diagonalerna. Om de är lika långa står karmen i rätt läge. Mät gärna även med vinkelhake för att kontrollera att hörnen är räta.
  7. Använd sedan ett borr på ca 6,5 mm och borra upp hål i karmen (om de inte redan är förborrade) och sedan fäster man karmen med helgängad betongskruv 112 mm längd. Vissa föredrar dock att montera fasta fönster med monteringsbleck men det får man i så fall köpa till som ett tillbehör.
    Meddela detta i så fall vid Er beställning.
  8. När karmen är monterad sätter man tillbaka glasklossarna som de satt tidigare och sedan glaskassetten ovanpå dessa. Därefter fäster man glaslisterna genom att använda sig av en gummiklubba och försiktigt hamra dem i rätt läge utan att slå sönder glaset

När fönstret är monterat tar man bort all skyddsplast och torkar av dem med en mjuk trasa och varmt vatten. Ev. måste man ta bort envisa klisterfläckar med ett milt tvätt- eller diskmedel.

Använd aldrig hårda verktyg av metall vid glasning av fönster


Montera handtag och barnspärr

Montera handtag och barnspärr i inåtgående fönster.
Montera handtag och barnspärr i inåtgående Dreh-Kipp fönster.

Dörrar

Altan- och Pardörrar monteras på ungefär samma sätt som fönster. Det viktigaste är att dörren står i våg och lod. Glöm heller inte att mäta diagonalerna och kontrollera hörnen med hjälp av vinkelhake.

Behöver ni hjälp med montering av skjutdörrar ber vi er att kontakta oss »


Vill ni ha Era fönster/dörrar monterade av oss?

I samband med beställning av fönster och dörrar kan vi även erbjuda montering inom en radie av max 5 mil från Glimåkra till en rimlig kostnad. Detta gäller under förutsättning att kunden köper minst fem enheter såvida inte montering sker i vårt närområde. Befinner sig huset längre bort är detta något vi diskuterar med kunden och beror på antal fönster och dörrar som beställts.